FAQ

veel gestelde vragen

Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het AlfaStar domotica systeem. Deze lijst wordt aangepast volgens de noden en vragen van geïnteresseerden. Heb je een vraag die hieronder niet beantwoord wordt, dan kan je deze gerust doorsturen naar “AlfaStar” . We zullen u zo snel mogelijk een antwoord geven.

 • Kan ik dit systeem zelf installeren ?

Door de eenvoudige opbouw van het AlfaStar systeem is zowat iedereen die een schroevendraaier kan hanteren in staat de installatie succesvol af te werken. Er wordt een uitgebreide installatiehandleiding meegegeven waarin alles in detail uitgelegd wordt. Als er dan nog vragen zouden zijn, kan u uiteraard bij ons terecht. We garanderen in elk geval dat de installatie feilloos werkt. De meeste van onze klanten voeren de installatie en configuratie volledig zelf uit, maar voor klanten die liever een voorbedrade kast hebben of die graag de volledige aansluiting laten uitvoeren, kunnen we ook een oplossing aanbieden. Kortom voor elke wens hebben we een betaalbare oplossing.

 • Welke drukknoppen kan ik aansluiten op het AlfaStar systeem ?

Zowat elke soort en type drukknop van om het even welke fabrikant kan aangesloten worden. De stroom door de drukknop of schakelaar is zo klein dat zelfs miniatuurdrukknoppen geschikt zijn. Wat betreft de drukknoppen voor in de woning kan je eender welk courant merk nemen. ( De minimum toegelaten spanning is 24VDC en ca 5mA ). Bij het AlfaStar systeem zijn normaal gezien enkel drukknoppen nodig, die goedkoper zijn dan de veel duurdere wissel- en kruisschakelaars. Doordat u slecht 1 type nodig hebt, zal er minder overschot zijn of zijn geen vergissingen meer mogelijk.

 • Welke detectoren of sensoren kan ik aansluiten ?

Sommige detectoren hebben een open collector uitgang. Zolang deze uitgang de spanning kan verdragen die gebruikt wordt voor de ingangsmodules ( max 24VDC ) en een stroom kan verdragen van meer dan 5mA is deze in principe geschikt. Deze uitgang is dan wel verbonden met de voeding van de optisch gekoppelde ingangen, wat in de meeste gevallen toelaatbaar is. Bij twijfel kan je gerust contact opnemen.

 • Heeft het AlfaStar domotica-systeem een PC nodig om te werken ?

Eenmaal geconfigureerd, werkt het systeem autonoom en is geen verbinding met één of andere computer nodig. Zelfs bij spanningsuitval is er geen probleem. Het AlfaStar systeem start opnieuw en hervat de werking binnen ca 1 seconde. We voorzien standaard een batterij backup waardoor het systeem zelfs geen weet heeft van een spanningsuitval. Indien gewenst kunnen we voor u de configuratie voorprogrammeren waardoor het systeem ‘plug en play‘ wordt en u zelfs helemaal geen PC nodig hebt.

 • Kan ik een bewegingsdetector op netspanning aansluiten ?

De bewegingsdetectoren op netspanning, hetzij voor buiten of binnen, van diverse leveranciers kunnen aangesloten worden mits deze galvanisch gescheiden zijn van het AlfaStar systeem. Dit betekent een dubbele isolatie. We hebben een geschikte convertormodule in ons gamma.

 • Hoe kan ik de verlichting en andere elektrische belastingen schakelen ?

De standaard uitgangsmodules zijn geschikt voor het sturen van relais. We bieden dergelijke relais aan die geschikt zijn voor de courante toepassingen, zowel enkelpolig (16A of 3500W resistief ) als dubbelpolig ( 8A of 1800W resistief ). Voor zwaardere belastingen of driefasige apparaten kunnen we op aanvraag een oplossing aanbieden.

 • Welke dimmers kan ik gebruiken voor het domotica systeem ?

De analoge uitgangsmodule van het AlfaStar systeem is ontwikkeld voor de standaard 0 – 10 Volt analoge dimmers. We hebben een enkel- en viervoudige dimmer in ons gamma waarvan we de goede werking garanderen en die uitgebreid getest zijn in het domoticasysteem. De prijs is zelfs heel redelijk in vergelijking met andere merken.

Ook kunnen we drukknop dimmers leveren die met het systeem werken. Met kan ze bedienen en ook volledig aan of uitzettten via vb een  ‘alles-uit knop’. Deze oplossing is iets goedkoper, maar heeft als nadeel dat de AlfaStar controller niet weet in welke toestand een dimmer is. Het creëren van sferen is hiermee moeilijker te realiseren.

 • Hoe worden dimmers aangestuurd ?

De dimmers kunnen o.a. met een één of twee knoppen bediend worden. Hierbij worden respectievelijk 1 of 2 drukknoppen aangeduid voor de bediening van 1 of meer dimmers. Kort drukken zal de dimmers af- of aanzetten. Bij lang drukken gaat de dimmer geleidelijk naar de eindwaarde, stoppen met drukken houdt de dimmer op deze waarde.

Net zoals andere uitgangen kunnen dimmers ook gestuurd worden via de kloktijden. Men kan op één of meer ingestelde tijden een bepaalde sfeer oproepen. Het is ook mogelijk van sferen aan mekaar te koppelen, waarbij na het bereiken van een eindwaarde een nieuwe eindwaarde kan oproepen. Men kan het licht dus laten variëren om bepaalde dynamische lichteffecten te  bekomen. Voor speciale toepassingen of specifieke wensen zijn er dus heel wat meer mogelijkheden voorzien in het AlfaStar systeem. De mogelijkheden zijn zowat onbeperkt. Indien men deze functionaliteit niet nodig heeft, hoeft men er zich niets van aan te trekken en heeft men er ook geen last van. Een kwestie van alles zo eenvoudig mogelijk te houden.

 • Kan ik teleruptoren gebruiken in het AlfaStar domotica systeem ?

Het is mogelijk om teleruptoren te gebruiken, hoewel dit niet aan te raden is. Er is geen enkele reden om de (zeer) dure teleruptoren te gebruiken in plaats van de veel goedkopere relais die we aanbieden. Het stroomverbruik is trouwens heel wat hoger en ze maken nogal wat lawaai tijdens het schakelen. Het vervangen van een relais is heel eenvoudig en kan zelfs zonder gereedschap, enkel het relais moet vervangen worden. Een teleruptor vervangen is een groter en duurder karwei. Door de ingewikkeldere mechanische constructie is de kans groter dat de teleruptor sneuvelt.

 • Kan ik een gewone thermostaat gebruiken ?

Het is inderdaad mogelijk een klassieke thermostaat aan het AlfaStar systeem te koppelen, want zowat elke thermostaat heeft een spanningsloos contact aan de uitgang. Deze uitgang van de thermostaat wordt aan een ingang van het domotica systeem gekoppeld. Een uitgang van het domotica-systeem, eventueel met of zonder relais, kan aan de brandersturing ( thermostaatcontact)  verbonden worden. In de configuratie kan men het schakelen regelen. Door de thermostaat via het domotica systeem te laten werken is er veel meer flexibiliteit mogelijk.

Maak geen wijzigingen aan de brander zelf en volg de bijgeleverde installatievoorschriften volledig en strikt zoniet kan een gevaarlijke situatie ontstaat.

 • Kunnen rolluiken, zonnewering, gordijnen aangestuurd worden ?

De AlfaStar laat o.a. toe van met 1 drukknop 1 rolluik te sturen waarbij men de richting kan bepalen door kort of lang te drukken. Dit beperkt het aantal drukknoppen waarbij men toch de richting op voorhand kent. De meeste sturingen hebben 2 knoppen nodig om dit te realiseren. Uiteraard kan deze standaard 2 knopsbediening ook bij de AlfaStar gebruikt worden zodat alles werkt zoals u vroeger gewoon was. Er zijn echter een onbeperkt aantal mogelijkheden met de AlfaStar en dus zal u zeker uw wensen kunnen vervullen.

Om 1 rolluik aan te sturen heb je 2 standaard uitgangen nodig, 1 wisselcontact en 1 maakcontact. De 2 relaiscontacten moeten zodanig geschakeld worden dat in geen geval beide richtingen terzelfdertijd kan gekozen worden. Doordat er geen speciale modules voorzien zijn en de standaard uitgangen kunnen gebruikt worden, is het heel flexibel. Bij wijzigingen in de toekomst hoeft je niet noodzakelijk extra modules aan te schaffen uw rolluiken aan te sturen. Gebruik gewoon 2 vrije uitgangen en het valt dus financieel beter uit. Hoe de  uitgangen aangestuurd worden, kan je bepalen in de configuratie. Anderzijds kun je 2 uitgangen, die gebruikt werden voor het aansturen van een rolluik, later gebruiken voor andere zaken, zoals verlichting e.d. of omgekeerd, 2 uitgangen die voor vb verlichting werden gebruikt later voor rolluiken gebruiken.

Rolluiken, gordijnen en zonnewering hebben een gelijkaardige aansturing en zijn dus algemeen aan te sturen volgens hetzelfde principe.

 • Wat zijn de voordelen van een sterbekabeling ?

Het voordeel van een sterbekabeling is dat dit resulteert in een zeer betaalbare installatie die onderhoudsvrij is. Zelf na tientallen jaren blijft de bekabeling bruikbaar. Men kan in de toekomst overstappen naar elk ander systeem, men is niet gebonden en dit geeft natuurlijk extra mogelijkheden. Elke merk en type schakelaar of drukknop kan gebruikt worden, dit geeft een volledige keuzevrijheid van de gebruiker.

Een stersysteem is eenvoudiger van opbouw en dus uitermate geschikt voor de doe-het-zelver. Bij het opbouwen van de installatie kan met behulp van eenvoudige apparaten (schroevendraaier, eenvoudige multimeter ) gecontroleerd worden op fouten. Bij bussystemen kan veel meer fout lopen en heeft men eventueel nood aan complexere diagnose apparatuur. Men is dus bij stersystemen minder snel afhankelijk van vakmensen.

Door het klein aantal modules bij een stersysteem is de betrouwbaarheid zeer hoog. De kans dat een module defect gaat is zeer klein. Bij bussystemen loopt het aantal modules aardig op en dus ook de kans op falen.

Door de hoge koperprijs, valt deze stervormige bedrading merkelijk goedkoper uit dan een klassieke bedrading. Je hebt wellicht meer draden nodig waar echter weinig (duur) koper voor nodig is. In 1 kabel kunnen een hele bundel gekleurde draden zitten, zodat de kablage heel goed meevalt.

Ook is het stroomverbruik beperkt omdat slecht 1 module nodig is voor de sturing. Bij bussystemen, waar achter elke drukknop of schakelaar een module zit, kan het stroomverbruik beduidend groot worden.

 • Wat met de betrouwbaarheid van een stersysteem ?

Een stersysteem bestaat uit weinig modules die samen in een kast verbonden zijn. Door deze compacte bouw is het AlfaStar systeem uiterst betrouwbaar en storingsvrij. Een bussysteem bestaat uit vele kleine modules die overal rond geplaatst zijn. Hierdoor zijn ze extra onderhevig aan stoorvelden.

Statistisch gezien vermindert de MTBF (mean time before failure, of gemiddelde levensduur ) van een systeem evenredig met de vierkantswortel van het aantal componenten. M.a.w. een systeem met 4 keer meer componenten zal slechts half zo lang meegaan zonder falen. Het AlfaStar domotica systeem bestaat uit betrekkelijk weinig componenten en heeft een zeer hoge MTBF en dus een hoge betrouwbaarheid.

Soms wordt beweerd dat een bussysteem betrouwbaarder is dan een stersysteem. Dit is niet altijd het geval, daar ook de opbouw, zowel hardware en software, een grote rol speelt. Een bussysteem kan ook een gecentraliseerde intelligentie bevatten, waardoor het falen van deze centrale module het volledige systeem plat legt. Doordat het aantal modules toeneemt zal de betrouwbaarheid lager liggen dan bij een eenvoudiger stersysteem. Fout zoeken vereist meestal ook meer en duurdere apparatuur.

 • Welk soort bekabeling kan ik gebruiken ?

Doordat het AlfaStar systeem zeer robuust opgebouwd is, kan zowat elke soort van draad of kabel gebruikt worden. Er zijn geen speciale vereisten omdat de weerstand tegen storingen zeer hoog is en dus stoorsignalen niet kunnen doordringen. Dit kan o.a. de goedkope UTP ( niet afgeschermde twisted pair, of gewone netwerk kabel) zijn, ook STP of FTP ( afgeschermde kabel, waarbij de afscherming als gemeenschappelijk verbindingsdraad kan gebruikt worden ), alarm- of stuurkabel met diverse samenstellingen zoals 4 .. 12 x 0.22, met of zonder voedingsdraden van 2 x 0.75mm?. De 2 x 0.75mm? kan als voeding gebruikt worden voor eventuele periferiemodules zoals laagspanningsdetectoren op 12 tot 24VDC. Telefoonkabel (VVT) kan ook gebruikt worden, maar deze is een stuk duurder en dus niet echt interessant.